A 2017-es FINA Világbajnokság fő helyszíne és ékköve volt a Duna Aréna. Az úszó és vizes sportok világszínvonalú komplexumának – két olimpiai méretű medencével és a versenyek alatt több mint 5300 nézőt meghaladó befogadóképességével – kivitelezése rekordidővel kevesebb mint két év alatt valósult meg.

Több mint versenyuszoda

Duna Aréna

A látványos sportkomplexum különböző fejlesztésekkel Magyarország legkiemelkedőbb sport-, és rendezvényközpontja lett, amely több ezer ember számára nyújt élményteli szórakozást. A Duna Aréna tanuszodája megfelelő a gyerekeknek, edzőbázisa a magyar vizes sportoknak, emellett otthont ad több hazai és nemzetközi versenynek.

Méltó ékköve Budapestnek

Az épületről

A Duna Aréna 30 ezer négyzetméter, 5300 fő befogadására alkalmas versenyhelyszín.

A Duna Aréna építésében alapvető követelményként határozták meg a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot. Magyarok tervezték, magyarok építették. A tetőszerkezet négy ponton alátámasztott. A 27 méter magas vas betontornyok között akár egy 747 Boeing repülőgép is át tudna repülni. A gyakorló medencében található egy speciális fulladásfigyelő rendszer, az úgynevezett ‘Angel Eye’, amely képes észlelni a testek szabálytalan mozgását, olyan kritikus területeken is, mint például a medence alja. A versenytérben olyan sportdiagnosztikai rendszer működik, mellyel lassított felvételben figyelhető meg a sportolók mozgása, így a legkisebb hiba is kiszűrhető, ezzel is segítve a magyar úszók teljesítményének javítását. Ennek jelentőségét aligha kell ecsetelni egy olyan sportág kapcsán, melyben egy olimpiai érem sorsáról akár ezred másodpercek dönthetnek.

Alapvető célként fogalmazták meg, hogy a tervezett végleges épület önmagában is ki tudja szolgálni a Magyar Úszó-, Vízilabda-, Szinkronúszó- és Műugró Szövetségek igényeit.

Szökőkút, panorámakilátó

A Duna Aréna rendelkezik egy programozható szökőkúttal, mely a legkülönbözőbb alakzatokat formázhatja meg, ez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjainak kreativitásából született meg. Az uszoda tetejéről pedig körbe lehet nézni a városon, a felső szinten található panorámakilátó 50 méterre van a Dunától, erről a pontról a Parlament, a Budai Vár is jól látható, jó időben pedig el lehet látni egészen Dobogókőig.

Zöld gondolatok

A Duna Aréna építésében alapvető követelményként határozták meg a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot.

Így fűtéshez és hűtéshez is megújuló energiaforrást és távhőt használnak, mely ráadásul költségmegtakarítást is jelent. A Dagály Strandfürdő termálmedencéiből a nap végén leengedett, körülbelül 30 fokos víz egy részét, valamint az uszoda vízforgató rendszerén keresztül elfolyó vizet egy közel 1000 köbméteres tárolóba, majd egy hőcserélő berendezésbe vezetik. Az így nyert hőenergiát az épület fűtésére, az új medencék vizének temperálására, valamint a zuhanyzók és a mosdók melegvizének előállítására használják. Nyáron ugyanez a technológia hűtésre is alkalmassá teszi a létesítményt. A Duna Arénába mindenki beletette a szívét, lelkét.

Több mint versenyuszoda

Információk az uszodáról

Duna Aréna 2018. július 23-tól a versenyzők mellett várja az úszni vágyókat is.

Nyitva tartási idő: hétfőtől – péntekig 10:00 – 14:45, a jegyek 10:00-tól 14:15-ig válthatóak. Szombaton 10:00-18:00-ig, jegyek 17:15-ig válthatóak.
Vasárnap: 06:00-tól 18:00-ig, a jegyek 06:00-17:15-ig válthatóak.

Az uszodában úszósapka használata kötelező. A belépés 3 éves kortól lehetséges.

A bemelegítő mélysége 1,2 – 2,2 méter, vízhőmérséklete 26-27 Celsius. A jakuzzi mélysége 1 méter, vízhőmérséklete 34-36 Celsius. A tanmedence mélysége 0,8 méter, vízhőmérséklete 30-32 Celsius.

© Copyright - Duna Aréna 2018