Így válasszunk úszószemüveget

Az emberi látás kulcsa, a szaruhártya fénytörése. A víz alatt azonban ez akadályba üközik – kivéve, ha úszószemüveget viselünk, amely ma már számtalan színben, formában, árkategóriában kapható. Ám nem mindegy milyen szempontok alapján választunk.

A fény áthalad a szaruhártyán, az elülső csarnokon, a szemlencsén, az üvegtesten és végül a retinára érkezik. A szaruhártya mellső felszínén, és a lencse elülső és hátsó felszínén, a fény törést szenved, a retinán pedig fordított állású kép keletkezik. A fény hatására a retinában lévő csapokban és pálcikákban lévő fényérzékeny anyagok szerkezete megváltozik, és kis elektromos ingerek keletkeznek, a receptorokon létrejön egy tulajdonképpeni első kép, majd az ingerület továbbhaladva létrehozza a második, illetve a harmadik képet ami már a látókéregbe jut. A látás csodájának lényege, végeredményben szem szaruhártyájának fénytörése.

Amikor azonban a víz alatt kinyitjuk a szemünket, a fény nem a retinán, hanem valahol mögötte törik meg – ezért látunk homályosan a víz felszíne alatt. Ennek oka, hogy a levegő és a víz sűrűsége eltérő. A víz sűrűsége ugyanis majdnem azonos a szem belsejében lévő folyadékokéval, így a fénytörés korlátozottá válik.

Ezen változtat az úszószemüveg. Ilyenkor a vízben megtört fény még egyszer megtörik, a szem és a szemüveg közti levegőn. Ennek köszönhetően a kép a megfelelő helyen jön létre.

Az úszószemüvegnek azonban más előnye is van. Az uszodák medencéinek vize – a higiéniai kívánalmak betartása érdekében – vegyszert tartalmaz. Ezek a szerek szintén bánthatják a szemet úszás közben. Ezért ajánlott, az úszószemüveg viselése, még akkor is, ha csak alkalomadtán ugrunk le az uszodába.

Ezekre figyeljünk, ha úszószemüveget vásárolunk:

Passzoljon az arcunkhoz

Itt nem arra kell gondolni, hogy jól áll –e vagy sem az úszószemüveg, hanem arra, hogyan illeszkedik az orrunkhoz, hogyan simul rá a szemkörüli részre. Csakúgy, mint a dioptriás –és napszemüvegeknél, már az úszószemüvegeknél is számtalan forma és méretválaszték létezik. Azonban az első, amit szemügyre kell vennünk, a vízben hordott szemüvegnél, az az orr-rész, az úgynevezett híd, amely az orrnyergünkre illeszkedik. Az úszószemüveget használók leggyakoribb problémája, hogy a szemüveg nyomja az orrukat vagy beszivárog rajta a víz, pont abból ered, hogy az orr-rész nem „kompatibilis” a használó orrszerkezetével. Ha a híd túl keskeny, a szemüveg nyomni fogja az orrot, és úszás közben többet árt, mint használ. Túl széles hídnál a szemüveg nem tud megfelelően rásimulni az arcra, így úszás közben a víz beszivároghat. Ezért mindenképpen igyekezzünk olyan szemüveget választani, amelynek állítható az orr-része.

Az úszószemüvegek orr-rész kiképzése többféle lehet, főleg a hossza változik, így akár fix, akár állítható a szemüveg hídja, vásárlás előtt érdemes több modellt felpróbálni, és megfigyelni, melyik illeszkedik legjobban az arcunkra.

A lencse legyen megfelelő színű

Ma már a szivárvány minden színében találunk úszószemüveget – ám a szín elsősorban a lencsénél érdekes.

A lencse színét annak függvényében érdemes kiválasztani, hogy nyitott vagy zárt medencében úszunk leginkább. Ha az év legnagyobb részében a nyitott medencére szavazunk, érdemes sötétebb színű szemüveget venni. A naposabb időszakokban nem csak a víztől, hanem a fénytől, a káros sugaraktól is megvédi a szemet, főleg, hogy ma már az úszószemüvegek többsége is UV szűrős lencsével kapható.

Aki a benti medencére szavaz, választhat világos lencsés úszószemüveget, de nem árt figyelembe venni az uszodai fényviszonyokat. Ha a világítás nagyon erős, akkor a beltéri úszáshoz is érdemesebb sötét lencséjű szemüveget használni.