Hasznos úszótárs: az orrcsipesz

Sokáig a vízsportokban az orrcsipesz a szinkronúszók egyik attribútuma volt. Az utóbbi években viszont egyre több profi úszó felszereléséhez is hozzátartozik, ez az elsőre viccesnek tűnő, ám annál hasznosabb „sporteszköz”.

Az orrcsipesz egy igen egyszerű, ám annál hasznosabb szerkezet, amely megakadályozza, hogy víz kerüljön az úszó orrába. Hiszen nincsen annál rosszabb érzés, amikor a víz elárasztja a légutakat, egészen az orrmelléküregekig. Aki valaha is tempósabban úszott, biztosan találkozott már ezzel a kellemesnek semmiképp nem nevezhető érzéssel.

Az egyfajta dugóként funkcionáló orrcsipesz segítségével viszont megspórolhatjuk, hogy idő előtt ki kelljen fújnunk a levegőnket, ahhoz, hogy megállítsuk az orrmelléküregek felé igyekvő vizet. Az úszásnál a kilégzésnek is ugyanolyan szerepe van, mint a belégzési fázisnak, ezért fontos, hogy a mély belégzéshez intenzív kilégzés társuljon. Máskülönben az elhasznált levegő bent reked, és ez asztmatikus érzést (levegő hiány) kelt.

A bent tartott levegő miatt csökken a test fajlagos tömege, így amikor a víz alatt kifújjuk a levegőt, az első dolog, amit kivált: a süllyedés. Természetesen ezt úszás közben nemigen érezzük meg, mégis több energiát emészt fel, hogy ismét a vízfelszín fölé emelkedjünk – ez pedig felesleges erőpocsékolás. Főleg a versenyzőknél fontos ennek az elkerülése, amire az orrcsipesz tökéletes megoldás – és leginkább a hátúszásnál hasznos.

Ennek az egyszerű eszköznek a segítségével ugyanis a tüdőben tartható az elraktározott levegő, és elkerülhető az a felesleges erőfeszítés, hogy az újabb levegővételhez ki kelljen emelni a fejet a vízből. Végeredményben egy verseny alkalmával egy ilyen aprónak tűnő plusz energiabefektetés miatt akár az aranyérem is elúszhat.

Az orrcsipesz használata nem csak a légzést, de az úszás ritmusát is befolyásolja, ezért érdemes fokozatosan hozzászoktatni magunkat. A versenyzőknek is azt ajánlják, hogy a használatát először az edzések idejére időzítsék, és semmiképpen ne versenyen próbálják ki először.