Úszók eledele

Mint minden sportnál, a medencében nyújtott teljesítményünket is befolyásolják az étkezési szokásaink. Ez természetesen nem csak a hivatásos sportolók esetében van így, hanem azoknál is, akik hobbiból járnak uszodába, vagy az egészséges életmód jegyében az úszást választották mindennapi mozgásformának. Mint minden sportnál, a medencében nyújtott teljesítményünket is befolyásolják az étkezési szokásaink. Ez természetesen nem csak a hivatásos sportolók esetében van így, hanem azoknál is, akik hobbiból járnak uszodába, vagy az egészséges életmód jegyében az úszást választották mindennapi mozgásformának.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos étkezési tanácsot, úszók mellett dolgozó dietetikusok ajánlása alapján. Természetesen, ezeket az iránymutatásokat nem lehet és nem is kell kőbevésett szabálynak tekinteni, hiszen minden szervezetnek megvannak a maga egyéni igényei. Így ami valakinek beválik, másnál lehet, hogy valamilyen oknál fogva nem működik.Minden esetre a jobb (úszó)teljesítmény érdekében érdemes kipróbálni. Emellett persze ajánlatos kikérni szakember tanácsát is, aki egyénre szabott megoldásokkal szolgálhat.

Mikor együnk, hogy jobban menjen az úszás

A szakemberek szerint a rendszeresen úszóknál a „mikor eszik” akár fontosabb is lehet annál, hogy „mit eszik”. Persze, ez a két dolog szorosan összefügg, de az energiaszint, vagy a regenerálódás, amit adott étellel elérhetünk, nagyban függ attól, mikor fogyasztjuk.

Edzés előtt az elfogyasztott tápláléknak főleg szénhidrátokból kell állnia. Ezért ehetünk például egy tál spagettit úszás előtt, ám 2-3 órával előtte tegyük – ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy energiát nyerjünk belőle.  Ha a tésztát – lassan felszívódó szénhidrátot – két órával az uszodába érkezés előtt ettük, de fél órával előtte még bekapunk egy lekváros zsemlét – gyorsan felszívódó szénhidrátot – akkor nagy valószínűséggel az energiaszintünk, illetve teljesítőképességünk csúcsán ugorhatunk a medencébe és úszhatjuk le a napi penzumot.

Bár a szénhidrátpótlás nagyon fontos része a regenerációnak is, úszás után, mégis a proteineké a főszerep. Ha befejeztük az edzést, nagyjából fél órán belül együnk valamilyen fehérjedús ételt is – tejet, joghurtot, vagy akár egy pulykasonkás szendvicset. Ugyanis ez az az időszak, amikor az izomsejtek a legtöbb tápanyagot – fehérjét – tudják hasznosítani. A következő két órában az izomsejtek fokozatosan összehúzódnak majd, így a szakemberek azt ajánlják, hogy erre az időszakra igyekezzünk beiktatni egy főétkezést, ebédet vagy vacsorát.

Mit együnk, hogy jobban menjen az úszás Az úszásnál nem kell olyan szigorú étkezési normákat tartani, mint például a testépítésnél. A lényeg, hogy proteinekből, szénhidrátokból és zsírokból is megfelelő mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe. Az edzés előtt a jöhet tészta, kenyér, gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek. Az alacsony szénhidrát tartalmú zsíros ételek viszont csökkentik a teljesítményt.

Nem árt tudni az is, hogy ha éppen kevés időnk van, és gyors tempóban szeretnénk leúszni rövidebb távot, ajánlatos aznap a gyorsan felszívódó szénhidrátokban gazdag ételt választani. Például fehérkenyeret, fehérrizst, mézet, krumplit, aszalt gyümölcsöt. Míg ha hosszabb távot szeretnénk úszni, a lassan felszívódó szénhidrátok a nyerők, hiszen hosszabb ideig biztosítják a szervezet számára szükséges energiaszintet. Ezek lehetnek teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemények, kuszkusz, zabpehely, zöldségek vagy olajos magvak.

Folyadékpótlás 

Mint minden sporttevékenységnél, az úszásnál is lényeges a folyadékpótlás. Fontos, hogy edzés előtt, közben és után is igyunk. Erre azonban a víz nem mindig elég, a szénhidrát tartalmú italok viszont amellett, hogy javítják a teljesítményt, megakadályozzák a dehidratáció kialakulását is. Ám a szénsavas, cukros italokat felejtsük el, helyettük izotóniás ital fogyasztását ajánlják a szakemberek. Ezek az italok ugyanis só – és szénhidráttartalmukkal segítik a folyadék felszívódását, energiát adnak a dolgozó izmoknak.