Környezettudatosan drukkolhattak a nézők a szurkolói zónákban

A FINA világbajnokság alatt naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a Duna Aréna melletti és a margitszigeti szurkolói zónákba. A szervezők figyeltek arra, hogy a tömeg által hátrahagyott hulladék ne terhelje a környezetet.

Augusztus 20-án ért véget hazánk eddigi legnagyobb sporteseménye, a FINA elit és a masters világbajnokság. A versenyeket és mérkőzéseket a sportkedvelők a sok programot és közösségi élményt kínáló szurkolói zónákban is nyomon követhették. A világversenyek alatt összesen több százezren fordultak meg a Margitszigeten, illetve a Duna Aréna mellett felállított szurkolói központokban. A szervezők nemcsak a látogatók szórakoztatására figyeltek, hanem arra is, hogy minimálisra csökkenjen a szurkolói zónák által utólag a bolygónkon hagyott ökológiai lábnyom. A vizes világbajnokság szervezőcsapata már a kezdeti időszakban felvette a kapcsolatot a Zöldövezet Társulással, akik segítettek abban, hogy szurkolói zónák hulladékmenedzsmentje környezetbarát módon valósuljon meg.

“A szurkolói zónák hulladékkezelése első körben nagy falatnak tűnt” – mondta Csobay Krisztina, az Egyesület elnöke. “Ugyanakkor örültünk, hogy egy ekkora rendezvény kapcsán a szervezők részéről ennyire innovatív gondolkodásmóddal találkoztunk.

A Zöldövezet Társulás a vizes világbajnokság előtt felkészítő oktatását tartott a helyszíni közreműködőknek. A helyszíneken mindvégig szigorú előírások szerint, szelektíven gyűjtötték a műanyag-, papír- és fémhulladékot, emellett a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően a foodtruck udvarokban PLA-ból, vagyis kukoricakeményítő alapú anyagból készült poharakat használtak, amelyek valóban lebomlanak. Ezeket is szelektíven gyűjtötték össze, hogy aztán megfelelő komposztkörülmények közé kerülhessenek.

A “zöld rendezvényszervezőnek” is nevezett cég szerint egy átlagos, háromnapos rendezvény alatt akár egy egész panelház egy havi hulladékával is megegyező mennyiségű szemét is megtermelődhet. Épp ezért volt kiemelten fontos, hogy a több héten át működő szurkolói zónákban ne csak a hulladék begyűjtését kezeljék környezettudatosan, hanem visszaszorítsák a hulladékkeletkezést is.

A vizes világbajnokság az egyik első olyan nagy volumenű esemény hazánkban, ahol releváns mennyiségű hulladék keletkezett, és azt a lehető legkevesebb környezetterheléssel kezelték.

Forrás: Médiainfó