96 éves úszó is versenyez a Duna Arénában

Több mint 9400 versenyző vesz részt az augusztus 20-ig zajló FINA Masters Világbajnokságon. Az úszó- és műugró versenyeket a Duna Arénában rendezik.

A FINA most először rendezi ugyanazokon a helyszíneken az idősebb sportolók világbajnokságát, mint az elit versenyt, így újra megtelt a Duna Aréna – a Masters Világbajnokságra a világhírű sportolók és népes szurkolótábor érkezett. Az eseményen – csakúgy, mint a lezajlott vizes VB-n – öt sportágban, úszásban, nyíltvízi úszásban, szinkronúszásban, műugrásban és vízilabdában versenyeznek a sportolók. Az úszó versenyszámokban indul a legtöbb versenyző, majdnem hétezren regisztráltak, valamint háromszáz műugró is megméretteti magát az újonnan épített Duna Aréna professzionális műugró medencéjében. A műugró versenyek ezen a héten, míg az úszóversenyek a jövő héten zajlanak a Duna Arénában.

Emellett mintegy ötszáz szinkronúszó, ezerötszáz nyíltvízi úszó versenyez, a részt vevő százhúsz vízilabdacsapat pedig a Masters VB alatt több mint 360 meccset játszik a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában. Lesz, aki több sportágban, például vízilabdában és úszásban, vagy nyíltvízi és medencés úszásban is rajthoz áll. Összesen 756 magyar sportolóért izgulhatunk, közülük is az úszók tábora a legnépesebb, 396 fő. Őket a vízilabdázók (238 fő), a hosszútávúszók (135 fő), a szinkronúszók (30 fő) és a műugrók követik (25 fő).

A teljes mezőny legidősebb versenyzője is egy magyar úszó, az 1920-ban született Bánki Horváth Béla, aki december 20-án lesz 97 esztendős. Sportágában ő az egyetlen induló a 95-99 éves korosztályban. A nőknél is egy úszó a legkorosabb, az amerikai Maurine Emilie Kornfeld 1921-ben látta meg a napvilágot, és november 27-én lesz 96 esztendős. A legfiatalabbak 1992-es születésűek – miután a Masters VB-n 25 éves kortól engedélyezett az indulás.

A magyar szurkolók leginkább a Millennium csapatnéven induló pólóválogatottra kíváncsiak. Vízbe ugrik Kemény Dénes legendás, háromszoros olimpiai bajnok csapatából Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán. Szintén ott van a keretben a két olimpiai aranyat nyert Fodor Rajmund, Gergely István, Steinmetz Barnabás, Varga Tamás és Vári Attila, illetve a Sydneyben aranyérmes Märcz Tamás, Székely Bulcsú és Varga Zsolt. A sztárcsapat első két találkozójára már minden regisztrációs jegy elkelt, így közel hatezren buzdítják majd a korábbi kedvenceket.