Cápa, bálna és delfin a Duna Arénánál

Felavatták a vizes világbajnokság sportágait szimbolizáló, vízi állatokat ábrázoló szobrokat, melyeket Magyarország egyik legelismertebb kortárs művésze, Szőke Gábor Miklós készített.

A 17. FINA Világbajnokság kampányának alapgondolata az volt, hogy a világverseny programjában szereplő hat vízi sportágat egy-egy legendás vízi élőlényen keresztüli párhuzammal mutassa be. Így született meg a Vízi Legendák szoborsorozat, amely a legendás állatok és az egyes sportágak hasonlóságát mutatja be: a cápa, mint a vizek legfélelmetesebbje az úszás szimbóluma, a bálna, mint a tengerek vándora, a nyíltvízi úszásé. A delfin kecsessége a műugrást idézi, az orka pedig az óriás-toronyugrás szimbólumává vált. A szinkronúszás jelképe a társas összehangoltság miatt a formációkba rendeződő halraj, a vízilabdáé pedig a polip.

A legendás élőlények és a vízi sportágak összefonódására épült a 17. FINA Világbajnokság kampányfilmje is, amelyben életre kelnek az állatszobrok.

A valós szobrok elkészítésével Szőke Gábor Miklóst bízták meg, aki izgalmasnak találta a kampány alapötletét, ezért elfogadta a felkérést. „Mindig is érdekelt a víz mélységének állatvilága, a bennük rejlő erő és titokzatosság. A tervezés egy folyamatos kísérletezés eredménye volt. A vizes sportok analógiáját is figyelembe véve találtam ki az állatok karakterét, amelyet először 3D modell formájában terveztem meg: ők kelnek életre a filmben. Az állati testben megjelenő vízi legendák belső erejét különböző súlyú, méretű és megmunkáltságú anyagokkal játszva fogalmaztam meg. Minden állat teljesen más: egyes szobrokat a rusztikus, láncfűrésszel feldarabolt, mart, természetes felületek, súlyos, egyenként kézzel faragott keményfaelemek alkotják, melyek egy-egy szobron belül kapcsolódnak a fémmel, hatalmas hegesztett acéllemezekkel, indusztriális alkotóelemekkel. A vízi legendákban benne van az ősi erő, a rendkívüli teljesítmény és a technika, ami élvonalbeli sportolóinkat is jellemzi.”- mondta az alkotó.

A dinamizmust és őserőt sugárzó szobrok közül a Duna Arénánál található szurkolói zónában kapott helyet a cápa, a bálna és a delfin. A polip a Margitszigeti FanZone-ban, a halraj a szinkronúszás versenyhelyszínén, a Városligetben található, míg az orka szobra a Batthyány téren tekinthető meg.

Forrás: Médiainfó

Fotó: Kovács Attila, MTI