A műugrók nyitják a vb-t a Duna Arénában

Ma a Duna Arénában, a férfi illetve női 1m-es műugrás selejtezőivel kezdődik a 17. FINA Világbajnokság. Az első napon Ligárt Ábelért és Bóta Botondért szoríthatunk. A nőknél ma nem indul magyar versenyző, de szurkolhatunk Ligárt Balázs holland lányának. A műugrók mellett a vb első napján a szinkronúszók is vízbe ugranak, a Városligeti-tóban.

A magyar műugróktól és a szinkronúszóktól ugyan nem számítunk érmekre, de biztosak lehetünk benne, hogy mindent beleadnak, hogy bizonyítsanak a hazai közönségnek. A sportág ifjú reménységeinek nagy motivációt jelent, hogy itthon, magyar szurkolók előtt mutathatják meg tudásukat, ráadásul egy világversenyen. A két női és három férfiversenyző alkotta magyar műugró válogatott 13 versenyszámból, ötben indul.

Kelemen Ildikó, a Magyar Műugró Szövetség alelnöke szerint is a 17. FINA Világbajnoksággal új fejezetet nyílik a magyar műugrás történetében. Ez az új éra már a felkészülés idején elkezdődött, hiszen a Duna Aréna megépítésével egy olyan, szárazföldi edzésekre, gyakorlásra is alkalmas központot kapott a magyar műugrás, amely korábban nem állt rendelkezésre itthon. Az alelnök asszony kiélezett versenyre számít, hiszen több versenyszámban is rekordszámú résztvevő lesz: 262 mű- és toronyugró versenyző érkezett Budapestre a 17. FINA Világbajnokságra.

A hazai műugró válogatott mellett egy másik magyar szereplője is van a vb-nek, mégpedig a ma, az 1m-es számban induló Ligárt Ábel édesapja és edzője, Ligárt Balázs, aki jelenleg a holland műugró válogatottat irányítja.

„Megpróbálok alkalmazkodni a körülményekhez. Ábel viszonylag későn kezdte a sportágat, még csak hetedik éve ugrik, úgyhogy nagy öröm számomra, hogy ennyi idő alatt eljutott odáig, hogy elindulhasson a világbajnokságon, mert ez most neki óriási tapasztalatszerzési lehetőség. Remélem kihozza magából a maximumot, egyelőre ez lehet a legfőbb célja” – mondta nemrég egy interjúban Ligárt Balázs. A sportszakember azt is elárulta, nem lepődne meg, ha holland tanítványai – köztük a mai 1m-es versenyszámban induló Inge Jansen – a döntőbe jutnának.

A hollandok szakvezetője beszélt arról is, hogy nagyon örül annak, hogy a hazai rendezésű vb-n a holland válogatott irányítása mellet, a fiát is fel tudja készíteni, ráadásul a Duna Aréna biztosította remek körülmények között. Igaz, néha még furcsa számára, hogy munka közben magyar szót hall.

„…Az uszodában én a holland válogatott edzőjeként dolgozom, úgyhogy még mindig furcsa, hogy a hátam mögött magyarul beszélnek a biztonsági őrök vagy az önkéntesek, vagy amíg az utcán beérünk az Arénába, szintén mindenki az anyanyelvemen szólít meg. De nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, még ha egy másik ország kapitányaként is. Nagyon jó látni, hogy végre van egy ilyen fantasztikus uszodánk, nem csodálom, hogy még a külföldiek is el vannak ájulva tőle”

Hogy a holland versenyző bejut-e a döntőbe, hamarosan kiderül, az viszont biztos, hogy az 1 méteres műugró szám csúcstartója Kína, 5 világbajnoki címmel. Igaz, a legutóbbi vb-n a kíni versenyzők nem tudtak nyerni – az olasz Tania Cagnotto elhalászta előlük az aranyat. Cagnotto azóta visszavonult, ám a kínaiak egy újabb olasztól, Elena Bertocchitól tarthatnak, aki a szám jelenlegi Európa bajnoka.

Az 1m-es műugrásnál az Európa bajnokságokhoz hasonlóan világversenyeken is 12 versenyző jut az selejtezőből a döntőbe. Itt a férfiak 6, a nők 5 szabadon választott ugrást mutatnak be. A döntőben a versenyzők a selejtezőben elért helyezéseik fordított sorrendjében indulnak.