„A múlt a jelen és a jövő egyformán jelen lesz a világbajnokságon” – Dr Soós Csaba nyilatkozott

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Dr. Sós Csaba rendkívüli pillanatokra számít a hazai rendezésű vizes vb-n. A sportszakember a napokban beszélt arról, hogy szerinte miért a magyar úszósport történetének egyik legkülönlegesebb eseménye a 17. FINA Világbajnokság, mesélt arról is milyennek látja Hosszú Katinka szereplését, és hogyan állt össze a magyar úszóválogatott kerete a negyvenkét versenyszámban.

A július 14-én kezdődő 17. FINA Világbajnokság úszóprogramjának minden számában, így a nyolc váltóban is rajthoz áll magyar induló. Ám az úszóválogatott szövetségi kapitánya nem ezért tartja igazán különlegesnek a közelgő sporteseményt.

„Rendkívüli pillanatoknak lehetünk majd tanúi a világbajnokság során, hiszen volt, vagy inkább van egy generáció, amely 10-15 évig uralta a magyar és a nemzetközi úszósportot, amelyiknek talán ez az utolsó igazán nagy világversenye – és amelyik még manapság is csodákra képes –, valamint van egy másik generáció, amely meggyőződésem, hogy az elkövetkezendő 10-15 évet fogja ugyanígy uralni. Őket egyszerre láthatjuk a Duna Arénában, ez egy fantasztikus dolog a magyar úszósport számára. A múlt a jelen és a jövő egyformán jelen lesz a világbajnokságon, szerintem ez az első és lehet, hogy az utolsó ilyen alkalom is”

A napokban már kialakult a magyar válogatott végleges kerete és az úszók programja is. Annak fényében, hogy Hosszú Katinka jelezte, mely számokban nevez, Verrasztó Evelyn 100 és 200 gyorson indulhat, Késely Ajna 400 gyorson is rajthoz állhat, míg Joó Sára 50 háton száll vízbe. Molnár Flóra pedig időközben megúszta az A-szintet is 50 pillangón. A fiatal reménységek közül a fiúknál Rasovszky Kristóf, aki minden nyíltvízi számban a legjobb idővel van benn a csapatban, 1500-on is rajthoz áll, Milák Kristóf 100-on úszik majd.

Dr Soós Csabát természetesen nem lepte meg, hogy Hosszú Katinka 100 és 200 háton, 200 gyorson és 200 pillangón, illetve 200 és 400 vegyesen indul a vb-n.

„Tekintve, hogy Katinka a mellúszást kivéve minden úszásnemben világklasszis úszó, nehezen tudott volna olyan programot vállalni, amin meglepődtem volna. Szerintem egy nagyon korrekt, reális programot választott magának. Amikor a menedzsmentjével egyeztettünk, azt javasoltam, abból induljanak ki, hogy a lehető legtöbb aranyérmet nyerje meg, ez legyen a fő mutató. Ezután további szempont, hogy a legtöbb érmet nyerjük, nekem ugyanis fontosabb, ha van egy aranyérmünk, mint egy ezüstünk és egy hetedik helyünk. Bátorítottam, hogy szabadon döntse el, mit vállal. Jelezte, hogy a váltókban csak akkor indul el, ha az adott váltó a döntőbe jut. Katinka nagyon szeret versenyezni, ezt sokszor elfelejtjük. Akkor is rendelkezésre áll majd a váltóban, ha az a csapat esetleg csak a nyolcadik helyre lehet esélyes. Egy sokszoros olimpiai és világbajnoktól ez nagyon nagy dolog, korrekt lépés” – mondta a szakvezető, aki elárulta azt is, hogy kifejezetten jó előérzete van a magyar válogatott szereplésével kapcsolatban.

Dr Soós Csaba ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az úszósportban a magyar versenyzők nem élveznek privilégiumot, hiszen Suriname-tól Tunézián keresztül, Írországon át Szingapúrig, Belgiumig, Új-Zélandig majd’ minden nemzetnek vannak olimpiai és világbajnokai.

„Minden országban nagyon komolyan űzik az úszást, a kiemelten nagy nemzetek, így az amerikaiak, oroszok, franciák, japánok, kínaiak, olaszok, németek, ausztrálok pedig rettenetesen komolyan veszik a világbajnokságot, nagyon erős csapatokkal érkeznek, nekik is vannak rendkívüli versenyzőik. Sok minden egy hajszálon fog múlni, de amit a hazai közönség tud segíteni és nyújtani a mieinknek, az bizakodásra ad okot. Összességében arra számítok, függetlenül a számadatoktól, hogy ami a ranglista alapján esélynek tűnik számunkra, annál eredményesebbek leszünk.” – véli a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya.

Fotó: Szaka József, fina-budapest2017.com