Visszaszámlálás: pénteken startol a 17. FINA Világbajnokság

Az elmúlt hétvégén, az utolsó simításokat kezdték meg a vizes vb szervezői, akik azt is bejelentették, hogy Cee Lo Green, a többszörös Grammy-díjas énekes, zenész, dalszerző is színpadra lép a július 14-ei nyitóünnepségen.

Káel Csaba, a 17. FINA világbajnokság nyitó- és záróeseményeinek főrendezője és Jean-Christophe Canizares, az esemény technikai megvalósításáért felelő, ECA2 igazgatója exkluzív színpadi túra során mutatta meg a sajtó képviselőinek a nagyszabású nyitóelőadás látványos helyszínét: az uszályokból álló impozáns színpadot és a különleges víz- és pirotechnikai eszközöket felvonultató technikai bárkát. Káel Csaba, kiemelte: a megnyitóra több mint 700 művész és közreműködő készül, hogy a nézőknek egy igazán különleges, nagyon átgondolt, összművészeti produkció élményét nyújthassák.

Káel Csaba beszámolt arról is, hogy bár Emeli Sande betegség miatt lemondta a fellépést, a szervezőknek sikerült megnyerniük az eseményre a többszörös Grammy-díjas Cee Lo Greent, aki július 14-ei megnyitón olyan kiváló hazai művészek mellett lép színpadra, mint Herczku Ágnes, Bogányi Gergely, vagy a World Music Charts Europe-ra frissen felkerült zenész, dalszerző Cserepes Károly.

A nyitóünnepség technikai kivitelezéséért felelős ECA2 francia cég, amely a látvány, a hang és a zene megvalósításában is aktívan együttműködött a művészeti vezetéssel, mintegy öt hónapja dolgozik a projekten, egy több mint 200 fős magyar-francia csapattal. A szakemberek 29 nagy kamionnal, 540 tonna technikai felszereléssel érkeztek a helyszínre, az építés során több mint 24 km kábelt használtak fel, a közel 200,000 m2-es teljes területen, ahol a produkció megvalósul. Jean-Christophe Canizares elárulta azt is, hogy a legnagyobb kihívást a hatalmas, három futballpálya méretű színpad vízen történő felállítása jelentette számukra.

Borsa Miklós, a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Nonprofit Kft. szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, aki nem otthonról, a televízió képernyőjén szeretné nézni a július 14-én, 21:00-kor kezdődő megnyitót, az a budai és a pesti alsó rakpartról, valamint az Erzsébet-hídról, tíz kivetítőn követheti nyomon az ünnepséget. A kijelölt helyszínekről a budai Vár fényfestése, a szökőkút-világítás és a tűzijáték is látható lesz.