Így tudósítanak ők – a média munkatársai a Duna Arénában

Közel 850 televíziós, 80 rádiós, 440 újságíró a nyomtatott és online médiumoktól, valamint hírügynökségektől, 135 fotóriporter, 50 kommentátorállás, 120 fotós pozíció. A 17. FINA Világbajnokág idején a Duna Aréna nem csak a nézők és a versenyzők fogadására készült fel, hanem a sporteseményről tudósító hazai és nemzetközi sajtó munkatársainak is igyekszik magas színvonalú munkakörülményeket biztosítani.

A 17. FINA Világbajnokságra 1500 média képviselőt várnak a szervezők. Az akkreditált sajtómunkatársak minimum kétharmada pedig biztosan a Duna Arénában dolgozik a műugró- és úszóversenyek alatt. Mint kiemelkedő sportesemények rendezésére alkalmas komplexum, a Duna Aréna természetesen rendelkezik olyan önálló egységgel, amely maximálisan kiszolgálja, segíti a sajtó képviselőinek munkáját. A világbajnokság idejére azonban a létesítményben tovább bővültek a sajtókiszolgáló területek, hogy még magasabb színvonalú szolgáltatással várhassák a magyar és külföldi média képviselőit.

A lelátón helyet kapott média tribünről a televíziós és rádiós kommentátorok, újságírók közvetítik majd az eseményeket. Ehhez a műugró versenyek idején több mint 100 sajtóhellyel és 20 kommentátorállással, az úszószámok alatt pedig csaknem 450 sajtóhellyel, 50 kommentátorállással, valamint helyszíni stúdiókkal várják a médiamunkásokat. A fotó tribünről 120 dedikált fotós pozícióból készülhetnek felvételek, illetve a kiemelt képügynökségek munkatársai számára víz alatti és mennyezeti kamerák elhelyezése is van lehetőség. Ennek köszönhetően olyan pillanatok, mozdulatok is megörökíthetőek, amiket a tribünökről nem láthatnak a nézők.

A Duna Aréna sajtóközpontjában 350 újságíró számára biztosított külön hely, a szervezők pedig információs szolgáltatással segítik őket, hogy minél átfogóbb és teljesebb képet adhassanak az olvasók, nézők, hallgatók számára a 17. FINA Világbajnokság eseményeiről.

A 120 férőhelyes fotós munkaszobában információs pult, valamint szerviz-szolgáltatás könnyíti meg a fotóriporterek munkáját.

A világversenyek alkalmával talán mindenki leginkább a „főszereplők”, vagyis a sportolók személyes élményeire, benyomásaira kíváncsi a leginkább. Hogy ezt a sajtó munkatársai elsőkézből közvetíthessék, a sajtótájékoztatóknak kialakított teremben 160 újságíró hallgathatja meg a versenyek után nyilatkozó versenyzőket, illetve teheti fel kérdéseit. A sajtótájékoztató teremet tolmácsfülkékkel szerelték fel, hiszen a sajtótájékoztatók alatt fordító szolgáltatást is biztosítanak a média képviselői számára.

Természetesen a Duna Arénában is van „mixed zone”, a hely, ahol közvetlenül a versenyek után készülhetnek az úgynevezett „lihegő interjúk” a sportolókkal – másodpercekkel azután, hogy elhagyták a medencét.

A versenyzők mellett a sajtó munkatársai is keményen dolgoznak. Ők leginkább azért, hogy a nézők, olvasók, szurkolók semmiről ne maradjanak le, és akkor is igazi sportélményben legyen részük, ha nem a helyszínen követhetik a 17. FINA Világbajnokság eseményeit. Munka közben pedig kell egy hely, ahol a különböző médiumok képviselői feltöltődhetnek, hogy újult erővel tudósíthassanak a következő versenyszámról. Ezért alakították ki a Duna Arénában a media lounge-ot, ahol a média munkatársai pihenhetnek, étkezhetnek, kifújhatják magukat.

A vizes vb alatt üzemelő sajtóterület bizonyos részei, mint például a központi sajtóterem – az ideiglenes lelátókhoz hasonlóan – lebontásra kerülnek. Az újrahasznosítás jegyében az építőelemeket más objektumok kialakításánál használják fel.

A Duna Aréna azonban állandó, a sajtó számára kialakított területeivel és szolgáltatásaival a jövőben is maximálisan kiszolgálja az írott és elektronikus sajtót. Biztosítva munkájukhoz a megfelelően magas színvonalat a későbbi sporteseményeken, amelyeket a világ egyik legkorszerűbb úszókomplexuma ad majd otthont.