Emeli Sandéval nyit a 17. FINA Világbajnokság

Minden idők leglátványosabb vizes világbajnokság-megnyitójának ígérkezik a július 14-i dunai rendezvény, amelynek díszleteit a folyó partján található történelmi épületek adják.

Grandiózus nyitóünnepségre készülnek a szervezők, amelyben a zene, a tánc a divat és a cirkuszművészet is főszerepet kap. A vizes vb-t először rendezik két városban: Budapesten és Balatonfüreden. Természetesen a sportesemény nyitó-és zárórendezvényébe mindkét helyszín bekapcsolódik.

A budapesti nyitóünnepséget a Dunán tartják. A négy blokkból álló látványos műsor fő motívuma a víz, az élet, a kultúra, a sport és a jövő kapcsolata. Minden idők legnagyobb hazai sporteseményének nyitórendezvénye a Lánchíd pesti hídfőjénél 4 darab 1600 tonnás 80×10 méteres uszályból kialakított, vízen úszó színpadon lesz látható. A különleges produkcióhoz, a Duna két partján elhelyezkedő történelmi épületek szolgálnak majd díszletként. A 17. Fina Világbajnokság nyitórendezvényének szereplői a magyar kultúra nemzetközileg is elismert képviselői lesznek, köztük Eötvös Péter kortárs zeneszerző, aki arra készül, hogy az ünnepségen új művével megszólaltassa a Dunát, vagy Bogányi Gergely aki a magyar komolyzenei örökségből igyekszik ízelítőt adni a közönségek, illetve Herczku Ágnes, aki a népzenei gyökereket mutatja be. A magyar művészek mellé a nyitórendezvényre nemzetközi sztárvendég is érkezik: a brit énekesnő Emeli Sande.

Az összművészeti produkció része lesz Zoób Kati bemutatója, amely a tervező szerint nem is divat-, hanem inkább stílustörténeti bemutató lesz. Egyfajta kultúrtörténeti áttekintés, mely különleges anyagok, szabásvonalak és ruhaköltemények formájában 200 évet ölel fel. A bemutatón 40 különböző szabásvonallal, 26 anyagból, készült 154 ruha csodálható meg, amelyeket 150 modell mutat be, köztük a nemzetközi kifutók magyar sztárjai, Ebergényi Réka és Mihalik Enikő.

A nyitórendezvény koreográfusa, Román Sándor, az Experidance művészeti vezetője, aki olyan műsorral készül, amelyet sehol máshol nem láthatott a közönség, és amely alapja a magyar néptánc lesz.

A vizes világbajnokság nyitó- és záróesemények főrendezője, a Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba, a program zenei szerkesztője Gőz László lesz, a technikai lebonyolításért pedig egy francia cég, az ECA2 felel. A műsorban több mint 510 művész és 220 önkéntes vesz részt, négy 1600 tonnás uszály tartja majd a 3000 négyzetméteres színpadot, 2000 jelmez készül, és többek közt 40 drón is szerepet kap az ünnepségen.

A balatonfüredi nyitórendezvényt július 15-én reggel tartják a mólón, a nyíltvízi úszóverseny rajtja előtt. Itt a program fő eleme az előző este a Dunán rendezett Zoob Kati divatbemutató lesz, amelyet Balatonfüreden egy hosszabb változatban láthat a közönség.

A 17. FINA Világbajnokság záróünnepségét a Papp László Sportarénában tartják, július 30-án, az utolsó versenyszámot követően, 21:30 órakor. Vági Bence, a záróünnepség előadásának rendezője, a Recirquel társulat vezetője elárulta, hogy 18 országból 200 előadóművész, köztük 80 artista és több mint 50 táncos érkezik a rendezvényre, akik a látványos tánc- és újcirkusz produkcióban egy ősi legendát keltenek életre.

Az nyitó- és záróünnepséget a Magyar Televízió élőben közvetíti. De az eseményeket figyelemmel lehet kísérni a Margitszigeten és a Duna Arénánál található szurkolói zónákban, valamint a rakparton elhelyezett kivetítőkön is. Előzetes regisztrációval, a zárórendezvényt ingyen, a helyszínen is meg lehet tekinteni. A jegyek a Papp László Budapest Sportaréna jegykezelő hálózatán keresztül igényelhetők.