Hajóval a világbajnokság helyszínére? Igen!

Központban a Duna Aréna

A 17. FINA Világbajnokság Budapesten minden ízében „vizes” lesz, a főváros életét meghatározó Dunát szervesen bekapcsolják a rendezvény körforgásába. Különjáratok is közlekednek majd a folyón, hogy kiszolgálják a szurkolók és a hivatalos személyek igényeit, így megkönnyebbítik a Duna Aréna minél egyszerűbb megközelítését.

A hivatalos, dedikált autóbuszok és gépjárművek mellett hajójáratok is segítik a közlekedést a Duna Arénához a világbajnokság ideje alatt.

A Budapesti Közlekedési Központ a világbajnokságtól függetlenül is üzemeltet hajójáratokat, ezek közül a D11-es és a D12-es járat érinti a vb központi helyszínét, a Népfürdő utcában üzemelő Duna Arénát. Előbbi a Kopaszi-gát és Újpest, Árpád út, utóbbi a Kopaszi-gát és Rómaifürdő megálló között közlekedik, a nyári menetrend alapján 70 percenként.

Fotó: Dobos Sándor

Vb-járatok a világbajnokság ideje alatt

Két járatot alakítanak ki. Az egyik a MÜPA és a Duna Aréna között közlekedik, ez egy expresszjárat lesz, míg a másik a Szent Gellért tér és a Duna Aréna között jár majd, és minden megállóhelyen megáll.

A kijelölt kikötőhelyek az alábbiak lesznek (dőlt betűvel az expresszjárat megállói):

–  Duna Aréna
–  Dráva utca (tömegközlekedési kapcsolat lehetséges a városligeti versenyhelyszínhez
–  Margitsziget, Centenáriumi-emlékmű (Hajós Alfréd Uszoda)
–  Batthyány tér

–  Várkert Bazár
–  Vigadó tér
–  Szent Gellért tér (vb-parkoló)
–  MÜPA (vb-parkoló)

A nézői hajójáratok megállóihoz igazodva 150-150 férőhelyes parkolót alakítanak ki a pesti oldalon a MÜPA mellett (a Lágymányosi híd közelében), illetve a budai oldalon a Szent Gellért tér mellett.

A látogatói vb-járatokat csak a világbajnokságra szóló hivatalos jegyekkel lehet igénybe venni.

A MÜPA és a Duna Aréna közötti menetidő a MÜPA felé 54, visszafelé 40 perc, míg a Szent Gellért tér és a Duna Aréna közötti menetidő 39 perc (visszafelé 29 perc) lesz, a járatok fél óránként indulnak.

A Duna Arénánál lévő kikötő gyalogoshídjának beemelése (Fotó: Őszi Szilvia)

Egyéb dedikált hajójáratok

A Nemzetközi Úszó Szövetség, a FINA vezető tisztségviselői, partnerei és a VIP-személyek számára a Duna Aréna között az óránkénti buszjárat mellett óránként közlekedő dedikált hajójáratot állítanak forgalomba. A Vigadó térről 33, a Duna Arénától 24 perc lesz a menetidő.

A világbajnokság érkező médiaképviselők a Duna Aréna és a Margitsziget között közlekedő különjáratot vehetik igénybe. Ezek 15 perc alatt teszik meg az utat.