Elkészült a rakparti sétány a Duna Arénához

Budapest kiemelt fekvésű és festői szépségű Duna-partján a főváros egyik legmodernebb közterülete, a Moszkva sétány. A beruházás aktualitását a 2017-es budapesti 17. FINA Világbajnokság adta. Az új sétány a világbajnokság ideje alatt ide látogató külföldiek számára kellemes meglepetés lesz, hosszú távon pedig a budapestiek széles tábora is örömmel használhatja, a kerékpározni, futni, sportolni vágyó fiataloktól a nyugodt Duna-parti sétára vágyó idősebb korosztályig.

A Moszkva sétány kialakításának nemcsak fővárosi, hanem nemzetközi jelentősége is van:

– Kiépítése a vízisportok legrangosabb világeseményéhez, a 17. FINA Világbajnoksághoz kapcsolódik. A világ számos országából ide érkező vendégek és sportdiplomaták, valamint a XIII. kerület lakói és az arra látogatók vehetik birtokba a sétányt.

– A Duna partján, Európa egyik legfontosabb vízi útvonalán, jelentős nemzetközi kereskedelmi és turisztikai hajóforgalom mentén fekszik. A környéken található számos kikötő és a Margitsziget közelsége a belföldi és a nemzetközi turistaforgalom számára is kiemelt helyszínné teszi a sétányt és környezetét.

– A kerékpárút szerves részévé válik az EuroVelo Duna-menti nemzetközi kerékpárút-rendszernek.

A Moszkva sétány a pesti Duna-part ezen eddig kihasználatlan szakaszán hoz teljes megújulást: A partszakaszon 1150 méter hosszúságban, 7 méter szélességű sávban elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítottak ki. Az elválasztott új gyalog- és kerékpárút az Árpád-híd alatt csatlakozik a meglévő, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárúthoz, illetve a Dagály-projekt keretében megépült kerékpárúthoz. Délen pedig a Dráva utcai csomópontban juthatnak fel a kerékpárosok a felső rakpartra és a Dráva utcába a meglévő kerékpárutakhoz.

A sétány mentén elhelyezkedő támfalakat a világbajnokság arculati elemeivel festették meg, a partszakasz büszkén hirdeti Budapest és Magyarország történetének egyik legnagyobb sporteseményét.

A beruházás fontos része volt annak a magas presztízsértékű, lokális és turisztikai célokat egyaránt szolgáló átfogó fővárosi fejlesztésnek, melynek keretében – a Parlamenttől a Dagály-fürdőig a pesti alsó rakparton, majd ennek folytatásaként északi irányban a Népfürdő utcában a Rákos-patakig – kerékpárút és gyalogos sétány épül ki. Ez minőségi összeköttetést teremt és biztosítja a gyalogos és kerékpáros kapcsolatot a Belváros és Észak-Pest között, és részévé válik a nemzetközi EuroVelo hálózatnak is.

A fejlesztés a gyalogos- és a kerékpárút kiépítése mellett magában foglalta a szomszédos területek, zöldfelületek rendezését, egyedi tervezésű utcabútorok és kerékpártárolók elhelyezését, intelligens közvilágítás és smart city megoldások előkészítését is.

A rekonstrukció a jelent a jövővel egyesítve, az intelligens város koncepciót szem előtt tartva valósult meg. A sétányra okos pontokká alakítható új közvilágítási oszlopok kerültek, így – Budapesten az elsők között – rendelkezésre állnak a feltételek az ingyenes közterületi Wi-Fi szolgáltatás beindításához is. A korszerű lámpaoszlopok energiatakarékos, környezetbarát LED lámpatestekkel lettek felszerelve.

Műszaki paraméterek:                                                   

– 1150 m hosszban sétány és kerékpárút építése
– 7 méter szélesség:
– 4 m gyalogos felület + 2×1,25 m kerékpárút + 0,5 m berendezési sáv
– több mint 7500 m2 díszburkolat
– 75 db egyedi tervezésű pad
– 9 db egyedi tervezésű napozópad
– 51 db kerékpártároló és 30 db hulladékgyűjtő
– több mint 160 db újonnan telepített facsemete
– több mint 60 db okos oszloppá is alakítható új közvilágítási berendezés LED lámpatesttel

A 17. FINA Világbajnokság központi helyszíne, a Duna Aréna tehát kulturált, európai módon közelíthető meg a pesti rakparton (is), alig várjuk, hogy július közepén szurkolók ezrei éljenek ezzel a lehetőséggel.