A Duna Arénát tekintik új példának a tokiói olimpia szervezői

Példaértékű létesítmény a budapesti Duna Aréna a világ számára. Ez hangzott el azon a hétvégi budapesti tanácskozáson, amelyen Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszószövetség ügyvezető igazgatója és Hirokata Miura, a 2020-as tokiói olimpia létesítményigazgatója találkozott.

A FINA elnöke a japán delegáció figyelmébe ajánlotta a budapesti úszóaréna építészeti megoldásait, egyúttal méltatta a szűkös időkeret ellenére magas színvonalon és jövőbe mutató műszaki tartalommal felépülő komplexumot.

A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) a tervezést és a kivitelezést is figyelemmel kísérte, képviselői folyamatosan szakértő tanácsokkal segítették a munkát. A Tokió 2020 munkatársai elmondták, eredeti terveik szerint egy állandó, 12.300 néző befogadására alkalmas uszoda épült volna az olimpiára. Látva azonban a fejlesztéseket, már ők is – a Duna Arénához hasonlóan – egy visszabontható, és az olimpia után a fenntarthatóságot szem előtt tartó, arénát fognak építeni. Ezért leginkább azok után a megoldások után érdeklődtek, amelyek az épület befogadóképességének variálhatóságát teszik lehetővé.

A találkozón a FINA ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet a Nemzetközi Úszószövetség előírásaira és követelményrendszerére, amelyek betartása elengedhetetlen ilyen szintű versenyek megrendezéséhez. A Dagály-beruházás ezen felül hosszú távú városrehabilitációs program része, mely a budapesti világversenynek köszönhetően idő előtt, számos tervezett infrastrukturális, közlekedésfejlesztési és árvízvédelmi beruházás valósulhat meg.

A japán főváros képviselői köszönettel fogadták az észrevételeket és tanácsokat, valamint a Duna Aréna építőinek a munkálatok során szerzett tapasztalatait. A látogatás végén a két fél megegyezett abban, hogy az egyeztetéseket a jövőben is folytatják, különös tekintettel a 2017-es budapesti FINA Világbajnokság során szerzett gyakorlati tapasztalatokra.

A korábban Dagály nevet viselő komplexumot a keddi jelképes átadáson Duna Arénának keresztelték el, melynek kulcsát Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs kormánybiztos közösen nyújtotta át a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkának.